Soluții pentru cele mai frecvente temeri legate de lemn

O trecere în revistă a metodelor de lucru ale echipei noastre, care anulează cele mai populare probleme ale lemnului

Lemnul este un element structural excelent și rezistă foarte bine la cutremure.

Lemnul este foarte puternic și foarte durabil.

Cutremurele nu pot fi prevăzute, dar efectul lor devastator poate fi prevenit printr-o planificare minuțioasă și prin optimizare maximă. Țări precum Japonia, unde fără astfel de măsuri pierderile ar fi imense, dedică timp cercetării și dezvoltării tehnologiei clădirilor pe structură din lemn. Cutremurele produc pagube în următoarele condiții: vibrațiile undelor seismice se transmit clădirilor aflate pe terenul afectat. Practic, terenul este accelerat local; accelerația împreună cu masa construcției se transformă în inerție. Este ca atunci când te afli în mașină iar mașina pleacă brusc. Cu cât construcția este mai grea, cu atât distrugerile sunt mai mari. Casele din lemn se comportă atât de bine la cutremur tocmai pentru sunt atât de ușoare, dar și pentru faptul lemnul este elastic. Mai mult, prin însăși structura acestui tip de clădiri, ele permit descărcarea forțelor în așa fel încât devin extrem de rezistente la forță seismică.

Lemnul nu este atacat de carii dacă este tratat corespunzător.

Tratamentul inițial al lemnului elimină aceste probleme.

Trebuie să știi de la început că fiecare piesă de lemn folosită în construcțiile noastre este tratată împotriva umidității, a ciupercilor și a insectelor.

Ciupercile pot apărea, însă, din cauza ploii și a variațiilor de umiditate, dar de această amenințare scăpăm încă din faza incipientă a lucrării, printr-o bună uscare (asistată și controlată) a lemnului. Cariile, pe de altă parte, atacă scoarța lemnului, iar în proiectele noastre, scoarța nu este folosită în construcția clădirii. Eliminăm, deci, din start, sursa acestei probleme.

Dacă în mod excepțional, lemnul este atacat de dăunători, aceștia pot fi eliminați în orice punct al construcției, chiar și după finalizare, cu soluții specifice. (e posibil? )

Dacă este uscat corect, lemnul nu își pierde rezistența și nici nu crapă.

O uscare corectă sau încleierea unor profiluri mai mici mențin rezistența lemnului.

Principalul motiv pentru care apar crăpături este procesul de uscare, care de multe ori implică variații de umiditate mult prea mari și bruște. Însă lemnul folosit în construcțiile Dimmer, este uscat în mod controlat și asistat în uscătoare industriale care nu permit ca astfel de variații se producă. Mai mult, este posibilă folosirea lemnului stratificat prin încleierea unor profluri mai mici. Astfel, chiar dacă vor apărea crăpături, ele vor fi de dimensiuni foarte mici și nesemnificative.

O clădire din lemn nu este mai predispusă unui incendiu decât clădirile din beton sau metal.

Lemnul arde foarte lent.

Probabil cea mai mare temere legată de lemn este aceea că poate arde foarte repede. Nu doar că viteza de ardere a lemnului este mică (0.70 mm/minut), dar comportamentul lui la incendiu este unul neașteptat: după câteva zeci de minute de ardere se depune cenușa, care nu mai permite focului să se propage. În plus, lemnul permite folosirea diverselor tratamente de ignifugare care încetinesc și mai mult procesul de ardere. Iar daca te temi că la un incendiu clădirea va cădea, trebuie să îți spunem că, în funcție de dimensiunea secțiunii structurii, casa va fi încă în picioare chiar și după o oră de ardere.

Cele mai mari temeri legate de lemn dezvăluie, de fapt, niște posibilități neașteptate. Ca material de construcții, el se comportă excelent chiar unde te-ai aștepta mai puțin. De aceea credem că lemnul este uimitor.

Lemnul arde lent

Viteza de ardere a lemnului este 0,70 mm/minut.

Oțelul se curbează

La 800 de grade Celsius, oțelul se curbează și își pierde jumătate din rezistență.

Betonul se degradează la ardere

În cazul unui incendiu, betonul se fisurează, se exfoliază și lasă armătura descoperită.

O izolație făcută corect rezolvă problema zgomotelor nedorite și lemnul nu mai scârțâie.

De la vată minerală la cauciuc sau pâslă, există nenumărate soluții de izolare care să anuleze problema zgomotelor.

Există o teamă de zgomote nedorite pe care o înțelegem: oricine a fost într-o casă veche din lemn sau o cabană la munte știe pereții sau podelele din lemn permit sunetului treacă cu foarte mare ușurință. Plus multe scârțâie la cel mai mic pas. Lemnul ca atare poate permite sunetului se propage. O podea din lemn scârțâie din cauza a două piese care se ating între ele. Soluția pentru aceste probleme stă în izolație. Această se poate face cu cauciuc, pâslă, vată minerală și multe altele în cazul podelelor și cu materialele termoizolante adăugate în grosimea pereților.

Tratat corect, lemnul nu putrezește, iar casa își păstrează rezistența.

Un tratament corect împotriva umezelii și o uscare controlată rezolvă și această problemă.

Variațiile de umiditate sunt principalul motiv pentru care putrezirea lemnului s-ar putea produce. Însă aceasta apare și în urma contactului cu pământul vegetal sau cu materia organică. De aceea există soluții dedicate pentru protecția lemnului la contactul cu solul sau cu apa, precum aplicarea unui tratament sub presiune a lemnului.