Dimmer
  • pentru tine
  • pentru companii
  • roRomână
    • enEnglish
    • esEspañol
    • itItaliano
    • frFrançais
  • Casa ta
    • Casa ta
    • Modele de case standard
      • Toate modelele
      • Casa Anima
      • Casa Novus
      • Casa Solis
      • Casa Lumiere
    • Casa ta personalizată
    • Case eficiente energetic
  • De ce sa ne alegi?
    • De ce sa ne alegi?
    • Filosofia noastră
    • Pașii spre casa ta
    • Garantia Dimmer
    • De ce să alegi o casă pe structură de lemn?
    • Pactul nostru cu natura
  • Servicii
  • Portofoliu de case
  • Resurse
    • Blog
    • Intrebari frecvente
    • Glosar de termeni
  • Contact
  • Testimoniale
Home » Pensiunea cu inima în vechea casă de chirpici

Pensiunea cu inima în vechea casă de chirpici

Sonia Rusu2023-03-03T11:08:15+00:00

Ne-am propus să începem prezentarea unui proiect care ne este foarte drag, cu toate că nu este încă finalizat. Este vorba despre o pensiune în Piatra Neamț care se va construi în jurul unei case vechi, amintire de suflet a celei care vrea să o transforme. Ne-a plăcut mult ideea, așa că vom face un serial în care vom spune povestea casei, eforturile care s-au făcut pentru a fi salvată, construirea pensiunii cu soluțiile tehnice pentru situații mai dificile și rezultatul final. Sperăm ca povestea noastră să vă placă, iar rezolvarea din punct de vedere tehnic a acestui proiect, spectaculos și dificil în egală măsură, să vă convingă că viitorul este al construcțiilor pe structură din lemn.

De ce atâta trudă pentru o casă de pământ?

Lavinia Cobrea este proprietara vechii case de chirpici care va fi salvată și “închisă” în inima pensiunii. A moștenit casa, împreună cu pământul și o livadă, de la strabunica pe linie paternă. Străbunicii, oameni harnici, au avut acolo, în urmă cu mai bine de 100 de ani, un han prosper și cunoscut. A venit, însă, perioada comunistă care a dus la închiderea afacerii și trecerea proprietarilor în rândul chiaburilor. Pentru a reuși să păstreze o parte din pământ, strabunicii au divorțat de conveniență și astfel a fost salvată și livada primită de Lavinia ca moștenire.

“Străbunica, care era o femeie energică și hotărâtă, a lucrat câțiva ani în tinerețe la fabrica de cărămidă. Ceea ce a învățat acolo i-a folosit când a trebuit să își ridice singură căsuța pentru bătrânețe. După ce li s-a închis hanul, străbunica și-a clădit casa trainică din cărămidă de chirpici făcută cu mâna ei în prundul Cuiejdiului și a continuat să își câștige existența fiind bucătăreasă pe la nunți.”

Poveștile bunicii și amintirile din vacanțele petrecute acolo au făcut-o pe Lavinia să-și dorească să salveze casa străbunicii. A fost, însă, greu să găsească pe cineva care să evalueze casa din punct de vedere al rezistenței. Era o lucrare delicată care avea nevoie de specialiști cu experiență. În cele din urmă a găsit un expert în mediul universitar din Cluj care a acceptat să vadă și să evalueze casa. Astfel a aflat că este încă bună de locuit, în ciuda celor mai bine de 60 de ani de când a fost construită și că poate fi păstrată.

“Consider că din trecut avem de învățat, iar dacă relicvele trecutului, cum e acestă casă de chirpici clădită trainic de o femeie harnică, dispar cu totul ni se pierd, în primă fază amintirile la nivel de individ, dar mai apoi, la nivel de comunitate. Ne pierdem istoria, identitatea și învățămintele cele bune de la bătrânii noștri.”

Tema de proiectare

În 2016, Lavinia a demarat proiectul. A început formalitățile necesare pentru a obține avizele de construcție. Și-a dorit ca totul să fie cât mai corect și transparent pentru că intenționa să acceseze fonduri europene pentru a finanța o parte din lucrare. Nu era, însă, o condiție necesară, proiectul urmând a fi realizat cu sau fără aceste fonduri.

Proprietatea este situată în Piatra Neamț, la drumul principal de ieșire spre Târgu Neamț. Terenul este ofertant, combinând un platou drept de cca. 3600 mp cu livadă în trepte spre fundul grădinii, de 2000 mp, care se termină în prundul pârâului Cuiejdi. Casa veche ce va a fi încorporată in pensiune este spre stradă. Are două camere cu trecere din una în alta și un mic cerdac zidit în partea din față. Proprietatea este mărginită de nuci bătrâni, tei și duzi. Chiar lângă poarta de intrare, în curte, este o fântână pe care Lavinia a curățat-o și care pare că este alimentată concomitent din 3 izvoare, ceea ce asigură un debit foarte bun chiar și în perioadele cele mai secetoase.

“Am pornit de la ideea de a transforma proprietatea într-o structură de cazare de tipul short-rental (nu o pensiune) constând în casă de vacanță cu aspect tradițional nemțean, închiriată la cheie împreună cu grădina sau separat. Principiile după care mi-am propus să dezvolt acest proiect se bazează pe conservarea în cea mai mare proporție a ceea ce există, transformarea și refolosirea tuturor construcțiilor existente, păstrarea copacilor bătrâni, dezvoltarea unor constucții autentic tradiționale ca aspect, dar care asigură un confort suficient pentru turiști (nu de lux). Sistemele de încălzire și celelalte instalații doresc să fie cât mai nepoluante posibil, cu consumuri mici și autosustenabile. Materialele de construcții folosite trebuiau să fie compatibile cu cărămida de chirpici astfel încât să păstrez minunatele proprietăți ale construcției ridicate de străbunica mea.”

Inițial a colaborat pentru proiectare cu o firmă din Cluj, dar proiectul rezultat devia foarte mult de la tema propusă, așa că a reziliat contractul. L-a cunoscut apoi pe Bogdan Darius, arhitect la Atelier Flow, o întâlnire fericită pentru că el a înțeles exact ce-și dorea. A lucrat împreună cu Lavinia și au adus proiectul tehnic în faza finală, gata de a fi realizat. Pentru proiectul de rezistență s-a lucrat cu Inginerie Creativă.

“În 2018 am semnat și contractul de finanțare pe acest proiect, iar acum suntem în plin șantier. Vara aceasta deosebit de ploioasă nu ne-a prea ajutat, dar avem și vara viitoare la dispoziție să terminăm investiția așa că prefer să facem treburile în tihnă. Să ne luăm timp să ne gandim cum să facem să arate și frumos.”

Ne bucurăm că Lavinia a ales să realizeze proiectul împreună cu noi. Extinderea casei va fi făcută cu pereți pe structură de lemn, montați pe fundația izolată. Fundația va fi consolidată prin subzidire până sub cota de îngheț (până la adancimea de 120 cm). Planșeul pe sol se va desface parțial pentru a se face lucrări de termoizolație suplimentare și de introducere a sistemului de încălzire în pardoseală. Planșeul de deasupra parterului se va desface în totalitate și se va face unul nou cu grinzi din lemn care se va rezema pe stâlpi noi din lemn. Stâlpii vor avea fundații noi izolate, distanțate corespunzător față de fundațiile existente. Șarpanta va fi refăcută corespunzător cu căpriori, cosoroabe, până de coamă, iar învelitoarea de tablă va fi înlocuită cu învelitoare tradițională din șindrilă. Mansarda se va realiza pe toată suprafața casei, atât cea existentă cât și cea extinsă. Se va sprijini însă doar pe structura nouă propusă, pentru a nu afecta vechea construcție. Scara de acces la mansardă va fi și ea tot pe structură din lemn.

Cum fundația a fost terminată, am început deja să facem structura din lemn și să montăm o parte din pereți. Spre deosebire de casele pe structură de lemn făcute de la zero, în acest caz vom depinde mai mult de vreme și va trebui să avem mare grijă să nu deteriorăm vechea construcție. Este o lucrare care va dura mai mult decât de obicei, dar mult mai puțin comparativ cu una similară realizată din materiale obișnuite de construcție.

În episoadele următoare vom vorbi mai pe îndelete despre proiectul de extindere a casei și despre modul cum am gândit realizarea lui practică..

Share this post

Facebook Twitter LinkedIn Google + Email

Tags

casa eficienta energetic casa pasiva casa spranceana case pasive intretinerea unei case pasive montajul tamplariei tâmplărie

Articole care îți

dau idei (și chei)

DESCOPERĂ SUTE DE ARTICOLE

Ghid util despre instalații sanitare

Instalațiile sanitare sunt esențiale pentru confortul și buna funcționare a lucrurilor din casa ta.... read more

Ce să facem ca să ne fie cald iarna în casă

Iarna este esențial să ne fie suficient de cald în casă pentru a ne... read more

Sunt rozătoarele o problemă în casele pe structură din lemn?

Ai impresia că șoarecii și veverițele te vor invada dacă îți vei construi o... read more

Surse de energie regenerabilă pentru casa ta

Așa cum îi spune și numele, energia regenerabilă este cea care se regenerează de... read more

Spune-mi cât de poluat e aerul din casa ta ca să-ți spun cât de bine trăiești

Știai că aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat... read more

Sisteme eficiente de încălzire și răcire pentru clădirile performante energetic – sau tot ce trebuie să știi despre pompele de căldură

Investești la început cu cap și culegi roadele mai târziu: acesta ar trebui să... read more

Eficiența energetică: ce este și de ce ar trebui să-ți pese

Dacă tot te muți în casă nouă, de ce să nu fie eficientă energetic?... read more

Despre lemn: structură și compoziție

O casă din lemn are o magie aparte. Te face să te simți confortabil... read more

wood_beige
wood_green

Inspirație pentru casa ta!

Sfaturi practice de la speciliști

Noi modele de case

Intră în comunitatea Dimmer

Primește-ne în inbox-ul tău și vei fi mereu informat, și mai ales, inspirat!

Str. Moldovei, Nr. 110, Comănești, Bacău
+40 751 040 471
 [email protected]

©Toate drepturile rezervate Dimmer 2022

Termeni și condiții

Informații privind prelucrarea datelor

Politica de cookie-uri