Dimmer
  • pentru tine
  • pentru companii
  • roRomână
    • enEnglish
    • esEspañol
    • itItaliano
    • frFrançais
  • Casa ta
    • Casa ta
    • Modele de case standard
      • Toate modelele
      • Casa Anima
      • Casa Novus
      • Casa Solis
      • Casa Lumiere
    • Casa ta personalizată
    • Case eficiente energetic
  • De ce sa ne alegi?
    • De ce sa ne alegi?
    • Filosofia noastră
    • Pașii spre casa ta
    • Garantia Dimmer
    • De ce să alegi o casă pe structură de lemn?
    • Pactul nostru cu natura
  • Servicii
  • Portofoliu de case
  • Resurse
    • Blog
    • Intrebari frecvente
    • Glosar de termeni
  • Contact
  • Testimoniale
Home » Termoizolație continuă – unul dintre cele 5 principii ale caselor pasive

Termoizolație continuă – unul dintre cele 5 principii ale caselor pasive

Sonia Rusu2023-03-03T11:06:58+00:00

Cu toții suntem preocupați din ce în ce mai mult de reducerea consumului de energie și de protejarea resurselor. Studiile au arătat că o mare parte din consumul energetic este cel casnic, pentru încălzirea și răcirea caselor și că, din păcate, o parte din această energie se pierde pur și simplu. Pierderile se traduc prin facturi mari pentru proprietari, dar și irosire de resurse naturale, lucru ce ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. 

Cele mai mari consumuri de energie sunt la casele vechi, cele care au fost proiectate și construite fără atenție la detaliile ce țin de eficiență și cele care nu folosesc materiale de calitate.  

Toate casele pe structură din lemn pe care le construim sunt eficiente energetic. Casele pasive sunt expresia maximă a eficienței. Pentru a obține o casă pasivă, ea trebuie proiectată și construită urmând 5 principii de bază, pe care le găsiți aici. Primul dintre ele spune că o casă pasivă are nevoie de termoizolație (anvelopare termică) contiuă, suficient de groasă, calitativă și pusă corect în operă.

Termoizolație continuă 

Anveloparea termică are rolul de a păstra căldura în interiorul casei pe timp de iarnă, iar pe timp de vară să o protejeze de supraîncălzire. Pentru a îndeplini acest rol, pereții, pardoseala și acoperișul trebuie izolați termic cu grijă, iar termoizolația trebuie să fie continuă. Stratul izolator trebuie să fie continuu pe toată suprafața casei care este în contact direct cu exteriorul. Întreruperile în stratul de izolație creează punți termice care duc la diferențe de temperatură între interior și exterior, la pierderi de energie termică și la apariția condensului și a mucegaiului. 

O casă cu eficiență energetică maximă, cum este casa pasivă are foarte puține punți termice dar care sunt tratate cu mare atenție.

Încă din faza de proiectare, continuitatea stratului de termoizolație este verificată cu atenție. Regula de bază este cea a creionului, o regulă pe atât de simplă pe cât este de eficace. Pentru asta se extrage o secțiune din proiectul casei unde este reprezentată termoizolația. Pe toată această secțiune trebuie să se poată trece cu creionul de jur-împrejurul termoizolației, fără a-l ridica de pe foaie.

Grosimea termoizolației

Cele mai mari pierderi de căldură au loc prin acoperiș pentru că aerul cald se ridică în mod natural. De aceea grosimea termoizolației acoperișului trebuie să fie cea mai mare, iar straturile de termoizolație trebuie să fie „țesute” pentru a anula efectul de punte termică dat de lemn. Lemnul este un foarte bun izolator termic, care care și rol structural, dar nu se poate compara cu un material termoizolant.

La pereți, grosimea stratului izolator este mai mică decât cea necesară acoperișului, dar nu există o valoare care poate fi aplicată tuturor caselor. Grosimea stratului de termoizolație rezultă din calcule și depinde de zona în care se află casa, de expunere la soare,etc. De exemplu, pentru una dintre casele pasive pe care le-am construit, grosimea termoizolației din acoperiș a fost de 45 cm, iar cea a pereților de 35 cm.

În cazul în care casa are terasă, fundația casei trebuie  “ruptă” de fundația terasei, tocmai pentru a asigura continuitatea termoizolației și la nivelul plăcii de beton. Practic zona caldă a casei trebuie să aibă fundația independentă de zonele reci (care nu se încălzesc).

Pentru a vedea cât de bine funcționează stratul de izolație se face termografierea casei. Aceasta este însă o metodă de verificare a pierderilor de căldură ce poate fi folosită doar după ce casa a fost construită. Termografia se realizează cu o cameră termică cu radiație infraroșie IR. Pentru ca măsurătoarea să fie relevantă trebuie ca diferența de temperatură între interiorul și exteriorul casei să fie de minim 10 grd C.

ATENȚIE: Informațiile de mai sus au rol informativ și NU înseamnă că orice casă cu grosimea termoizolației de la acoperiș de 45 cm și 35 de cm în pereți este o casă pasivă. Pentru ca o casă să fie pasivă trebuie să fie proiectată de un arhitect sau inginer care a absolvit cursul de case pasive și este certificat în acest sens. Cursul de case pasive este elaborat de Institutul German de Case Pasive și susținut de Ordinul Arhitecților din România și INCERC România.

Materiale de izolare de calitate

Izolația termică trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a fi considerată eficientă. Performanța este determinată de parametri precum coeficientul de conductivitate termică, rezistență termică, densitate sau permeabilitate la vapori. Pentru ca un material de izolare termică să fie bun trebuie să aibă coeficientul de conductivitate termică cât mai mic.

Pentru a vă face o idee, vata minerală are conductivitatea termică in jur de 0,034 W/m2K, panourile din fibră de lemn – 0,038, vata de sticlă ajunge și la 0,032 W/m2K. Sunt valori aproximative, pentru că pentru fiecare tip de izolație este foarte importantă grosimea, tipul izolației (panouri rigide sau flexibile, fibre independente) sau producătorul.

Pe lângă aceste criterii tehnice, este important și cât de ușor se montează și cât de flexibil este materialul ales, rezistența lui la apă sau la foc, care este efectul asupra sănătății locuitorilor, cât de prietenos este cu mediul și nu în ultimul rând, prețul.

Casa pasivă este construcția cea mai bine izolată termic. O astfel de casă are un consum energetic foarte scăzut, ceea ce implică costuri reduse de întreținere și facturi neglijabile. Dar o astfel de casă înseamnă mai mult de atât. Este confortabilă, atât iarna, cât și vara, prietenoasă cu mediul și de ce nu, modernă. 

Share this post

Facebook Twitter LinkedIn Google + Email

Tags

casa eficienta energetic casa pasiva casa spranceana case pasive intretinerea unei case pasive montajul tamplariei tâmplărie

Articole care îți

dau idei (și chei)

DESCOPERĂ SUTE DE ARTICOLE

Ghid util despre instalații sanitare

Instalațiile sanitare sunt esențiale pentru confortul și buna funcționare a lucrurilor din casa ta.... read more

Ce să facem ca să ne fie cald iarna în casă

Iarna este esențial să ne fie suficient de cald în casă pentru a ne... read more

Sunt rozătoarele o problemă în casele pe structură din lemn?

Ai impresia că șoarecii și veverițele te vor invada dacă îți vei construi o... read more

Surse de energie regenerabilă pentru casa ta

Așa cum îi spune și numele, energia regenerabilă este cea care se regenerează de... read more

Spune-mi cât de poluat e aerul din casa ta ca să-ți spun cât de bine trăiești

Știai că aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat... read more

Sisteme eficiente de încălzire și răcire pentru clădirile performante energetic – sau tot ce trebuie să știi despre pompele de căldură

Investești la început cu cap și culegi roadele mai târziu: acesta ar trebui să... read more

Eficiența energetică: ce este și de ce ar trebui să-ți pese

Dacă tot te muți în casă nouă, de ce să nu fie eficientă energetic?... read more

Despre lemn: structură și compoziție

O casă din lemn are o magie aparte. Te face să te simți confortabil... read more

wood_beige
wood_green

Inspirație pentru casa ta!

Sfaturi practice de la speciliști

Noi modele de case

Intră în comunitatea Dimmer

Primește-ne în inbox-ul tău și vei fi mereu informat, și mai ales, inspirat!

Str. Moldovei, Nr. 110, Comănești, Bacău
+40 751 040 471
 [email protected]

©Toate drepturile rezervate Dimmer 2022

Termeni și condiții

Informații privind prelucrarea datelor

Politica de cookie-uri