Case pe structură din lemn – De ce se construiesc de secole și sunt atât de rezistente?
Sonia Rusu2024-05-20T12:32:59+00:00Casele pe structură de lemn nu sunt doar meticulos create și frumoase – sunt și rezistente, durabile, eficiente din punct de vedere energetic și oferă un grad ridicat de confort. Iar ca sistem structural, timberframe-ul are numeroase avantaje, pe care n-ai cum să le treci cu vederea.
Miturile și prejudecățile conform cărora casele pe structură de lemn nu sunt rezistente („le suflă vântul”), nu sunt durabile („putrezesc și le mănâncă cariile”) și iau foc ușor sunt doar atât: niște mituri și prejudecăți. Ba chiar aceste idei sunt exact opusul realității. Nu degeaba principiul se folosește de sute de ani – și, într-o formă rudimentară, chiar de mii de ani – fiind rafinat foarte mult și îmbunătățit în ultima vreme.
Dacă vrei să afli informații esențiale despre casele din lemn, atunci citește în continuare.
Dovezi ale construcției de case pe structură din lemn, într-o formă sau alta, s-au găsit în mai multe țări din lume și datează încă din Neolitic, inclusiv în Japonia și Europa Centrală.
Tehnica timberframe este populară în regiunile unde se găsește lemnul de esență tare precum stejarul. Elementele sale sunt specifice stilurilor de construcție regăsite în vremuri medievale și moderne pe teritoriul Germaniei (care are și un termen specific care le descrie: Fachwerkhäuser), Danemarcei și Angliei, precum și în unele părți din Franța și Elveția, unde lemnul de stejar se găsea din plin, iar piatră mult mai puțin.
Pe Bătrânul Continent sunt destul de răspândite construcțiile realizate pe structuri din lemn, care datează de sute de ani, inclusiv conace, castele, locuințe și hanuri, ale căror stil arhitectural și complexitate au evoluat de-a lungul timpului. În Asia, în schimb, se regăsesc multe temple ridicate prin această tehnică.
Totuși, folosirea lemnului în construcții a început să piardă teren în fața altor materiale pe la finalul sec. al XIX- lea. Atunci, standardele industriei au început să se schimbe, iar prelucrarea materialelor a devenit mecanizată.
Casele realizate din structură de lemn au fost redescoperite în America de Nord, în vremea în care valurile de imigranți ajungeau pe coasta de est, iar comunitățile de pe coasta de nord se stabilizau. Materialul fiind din abundență, iar nevoia de locuințe în creștere, structurile de acest tip au câștigat popularitate rapid, deschizând astfel epoca contemporană a construcțiilor de case timberframe.
Mai mult, în anii ‘70, odată cu expansiunea populației, care văzând avantajele structurii din lemn, au dezvoltat și perfecționat tehnica de utilizare a acestuia în structuri complexe, adecvate cerințelor societății moderne.
Între timp, lucrurile au ținut pasul cu dezvoltarea tehnologică și cu pretențiile clienților, astfel că am ajuns în punctul în care casele pe structuri din lemn sunt mai simplu de făcut, mai sigure și mai flexibile din punct de vedere al amenajării interioare și a distribuției spațiului.
Dacă mașinile se contruiesc în fabrici, de ce nu și casele?
Structura de tip timberframe este formată din pereți prefabricați, care se fac preponderent în atelier, cu o precizie ridicată, și se asamblează rapid pe șantier ca un lego.
Sursă foto: RetroFoam UK
Ei sunt de tip ramă, elementele principale de rezistență fiind dulapi de lemn care au rol de stâlpișori; au o talpă jos și o talpă sus. Pe fața interioară se plachează cu OSB, iar în montanți se pune termoizolație. Nu în ultimul rând, pe fața exterioară se pune o placă și apoi termosistem pentru izolarea termică a fațadelor.
Având în vedere toate acestea, consumul de materie primă (lemn) este mai mic decât alte tehnici de construcție, fiind, probabil, cel mai eficient sistem de construcție din acest punct de vedere până la un regim de înălțime P+2 (parter plus două etaje).
Case pe TIMBERFRAME – pe scurt || Sistem constructiv || Detalii – YouTube
O casă pe timberframe îți aduce un confort sporit
Lemnul este un element natural, care are câteva trăsături ce îl face potrivit pentru a-ți transforma casa într-un cămin pentru familia ta.
În primul rând, se integrează bine în orice stil de amenajare pentru că oferă spațiului senzația de căldură și de loc primitor. În plus, pot fi acele elemente care să ofere unitate întregului spațiu. Astfel, te vei simți foarte confortabil la tine acasă.
O casă pe structură din lemn este foarte rezistentă la cutremur. Comportarea unei case la seism este direct proporțională cu greutatea ei.
De aici vine un avantaj important al caselor pe structură de lemn, deoarece este o structură de patru ori mai ușoară ca structura clasică pe zidărie – implicit și forța seismică care acționează asupra casei e mult mai mică. Mai mult, lemnul nu este rigid; ba din contră, este un material foarte elastic, ceea ce înseamnă că „absoarbe” mai bine undele de șoc. Totodată, are o rezistență asemănătoare cu cea a betonului. În plus, grație placării cu pereți OSB, o casă pe structură de lemn, ca ansamblu, devine foarte rezistentă la forțe laterale precum vânt și cutremur.
Ai parte de eficiență energetică fără să sacrifici din spațiu. Să ai parte de răcoare vara și de căldură iarna, dar și facturi mici – nu, nu este doar un vis frumos, ci realitatea de care ai parte într-o casă construită pe sistem timberframe. Ba chiar ai parte de mai mult: având în vedere că termoizolația e înglobată în structură, dimensiunea pereților se reduce. Concret, cu pereți de o grosime totală de 30-35 de cm, ai rezolvat și structura, și termoizolația, și finisajele interioare, și cele exterioare.
Și stai liniștit/ă: proiectarea caselor pe lemn se face după reguli stricte. Mai exact, acestea trebuie să fie realizate conform standardelor europene (EUROCOD 5) și naționale (NP 005-2003) de către ingineri. În plus, dezavantajele lemnul se elimină prin tratare: împotriva mucegaiului, insectelor, ciupercilor și a focului.