Dimmer
  • pentru tine
  • pentru companii
  • roRomână
    • enEnglish
    • esEspañol
    • itItaliano
    • frFrançais
  • Casa ta
    • Casa ta
    • Modele de case standard
      • Toate modelele
      • Casa Anima
      • Casa Novus
      • Casa Solis
      • Casa Lumiere
    • Casa ta personalizată
    • Case eficiente energetic
  • De ce sa ne alegi?
    • De ce sa ne alegi?
    • Filosofia noastră
    • Pașii spre casa ta
    • Garantia Dimmer
    • De ce să alegi o casă pe structură de lemn?
    • Pactul nostru cu natura
  • Servicii
  • Portofoliu de case
  • Resurse
    • Blog
    • Intrebari frecvente
    • Glosar de termeni
  • Contact
  • Testimoniale
Home » Despre lemn: structură și compoziție

Despre lemn: structură și compoziție

Sonia Rusu2023-02-25T18:03:39+00:00

O casă din lemn are o magie aparte. Te face să te simți confortabil instantaneu, îți dă senzația de căldură și apropiere, totodată fiind un spectacol vizual. Naturalețea și frumusețea acestui material de construcție ține însă mai mult de știință decât de magie – iar o parte dintre aceste explicații le vei afla acum.

Nu degeaba lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale naturale de construcție din lume.

O serie de proprietăți valoroase – printre care se numără conductivitatea termică scăzută, rezistența relativ ridicată, capacitatea de prelucrare mecanică – fac din lemn un material de construcție excelent. 

De asemenea, este un material organic versatil, dar și singurul material de construcție regenerabil (atunci când este colectat în mod responsabil), iar deficiențele sale pot fi corectate ori evitate prin tehnici corecte de prelucrare, tratamente corespunzătoare și printr-un montaj adecvat.

STRUCTURA ȘI COMPOZIȚIA LEMNULUI

Lemnul este un material solid, cu textură fibroasă, format predominant din substanțe de natură organică (celuloză, lignină etc.), având ca principale elemente chimice carbonul, oxigenul și hidrogenul.

Așa cum învățăm încă de mici, orice copac este alcătuit din rădăcină, trunchi (tulpină), crengi și frunze. Trunchiul reprezintă până la 85% din volumul total și este folosit cu precădere la obținerea materialelor din lemn pentru construcții.

Așa ajungem la esențele de lemn. Există două mari categorii, în funcție de perioadele de vegetaţie ale arborilor:

  • esenţele de foioase (esențe tari) provin de la arborii cu frunze căzătoare, cu diferențe foarte mari de vegetație între vară și iarnă – din această categorie fac parte inclusiv stejarul, fagul, frasinul, paltinul, nucul, teiul, cireșul, mărul, părul, prunul, mahonul, tecul;
  • esențele de rășinoase (esențe moi) provin de la arbori cu vegetație permanentă (frunze aciculare) – din această categorie fac parte inclusiv bradul, molidul, pinul.
  • Cum arată lemnul pus la microscop

Lemnul este compus în mare parte din celule goale, alungite, în formă de fus, care sunt dispuse paralel unele față de altele de-a lungul trunchiului copacului. Caracteristicile acestor celule fibroase și aranjarea lor influențează durabilitatea, aspectul, rezistența la pătrunderea apei și a substanțelor chimice, rezistența la degradare și multe alte proprietăți. 

Am putea spune că structura microscopică a lemnului seamănă cu un mănunchi de paie lipite între ele. Fiecare pai reprezintă o celulă cu un perete de celuloză și un centru gol (lumen), precum și o mulțime de perforații fine prin perete. Pereții celulelor sunt impregnați cu lignină, un polimer natural care lipește celulele împreună și conferă lemnului rezistența. Majoritatea celulelor din lemn sunt orientate longitudinal (paralel cu trunchiul copacului), cu unele celule aliniate radial.

Structura de bază a lemnului este traheida sau celula de fibre. Celulele variază de la 16 la 42 µm în diametru și de la 870 la 4000 µm lungime. Astfel, un centimetru cub de lemn ar putea conține mai mult de 1,5 milioane de celule de lemn. Când sunt „împachetate” împreună, acestea formează un compozit puternic. 

Fiecare celulă individuală are patru straturi de perete celular (primar, S1, S2 și S3). Fiecare strat este compus dintr-o combinație de trei polimeri chimici: celuloză, hemiceluloză și lignină. Celuloza și hemicelulozele sunt polizaharide liniare (adică multi-zaharuri hidrofile), iar lignina este un fenolic amorf (adică un adeziv hidrofob tridimensional).

Celuloza formează lanțuri lungi neramificate, iar hemicelulozele formează lanțuri scurte ramificate. Celuloza este o polizaharidă de molecule repetate de glucoză care poate atinge 4 µm lungime. Aceste molecule de celuloză sunt aranjate ordonat în structuri cu o lățime de aproximativ 10-25 nm numite microfibrile. Aceste microfibrile se înfășoară împreună ca firele într-un cablu pentru a forma macrofibrile care măsoară aproximativ 0,5 µm în lățime și pot ajunge la 4 µm în lungime. Acest cadru de macrofibrile de celuloză este reticulat cu hemiceluloză, pectină și lignină. Lignina încrustează și întărește acești polimeri.

Aceste fire sunt foarte puternice, ca un cablu de oțel. Lignina dă rigiditate peretelui celular și este substanța care cimentează celulele împreună. Deoarece carbohidrații și componentele fenolice ale lemnului sunt asamblate într-o manieră tubulară sau celulară stratificată, cu o cavitate celulară mare, greutatea specifică a lemnului poate varia enorm. 

Lemnul excelează ca material de construcție viabil deoarece structura tubulară stratificată oferă un volum mare de goluri și are un raport avantajos rezistență-greutate.

  • Structura macroscopică a lemnului

Din punct de vedere macrostructural, alcătuirea lemnului poate fi pusă în evidență prin trei secțiuni principale: secțiunea transversală, longitudinală radial și longitudinală tangențială.

În secțiune transversală, realizată perpendicular pe axa arborelui (figura b), se constată următoarele zone:

– Măduva este porțiunea axială, înconjurată de primele inele de creștere, formată din țesut primar moale și puțin consistent. Măduva are spre interior canalul medular.

– Duramenul este zona interioară a lemnului. Adesea mai intens colorată, aceasta nu conține celule vii și este inactivă fiziologic. Este zona responsabilă cu rezistența copacului. Practic, este lemnul folosit în domeniul construcțiilor și al fabricării mobilei, fiind dur și dens. 

– Alburnul este zona exterioară a lemnului, în general mai deschisă la culoare decât duramenul, care conține celule vii și este activă fiziologic, fiind responsabilă cu hrănirea copacului. Pentru că este mai puțin densă și are un conținut mare de apă, nu se folosește de regulă pentru prelucrare.

Duramenul și alburnul formează lemnul propriu-zis în care sunt vizibile inelele anuale. 

– Cambiul se află între coajă și lemn, fiind un țesut generator care determină creșterea în grosime.

– Coaja (scoarța) este un înveliș exterior ce acoperă lemnul, fiind format din țesuturi specifice și având un rol protector și regenerator. 

În secțiune transversală, pe porțiunea lemnului propriu-zis, se disting inelele de creștere anuală. Acestea sunt formate din straturi de lemn, care se adaugă anual sau într-un sezon de creștere, având lățimi de 1-10 mm. Fiecare inel are două zone:

  • zona mai deschisă la culoare și mai afânată se numește lemn timpuriu, depus primăvara, când hrana este din belșug;
  • zona mai închisă la culoare și mai densă se numește lemn târziu, care este depus vara, când hrana e mai puțină.

Secțiunea longitudinală radială realizată după un plan care trece prin axa arborelui după direcția razei evidențiază benzile longitudinale și transversale formate de inelele anuale, respectiv razele medulare.

În schimb, în secțiunea longitudinală tangențială, realizată după un plan perpendicular pe rază, tangent la inelele de creștere, inelele anuale secționate formează linii ondulate și rotunjite, iar razele medulare sunt vizibile sub formă lineară sau de fus.

Rămâi alături de noi pentru a afla mai multe informații despre lemn și utilizările sale!

Share this post

Facebook Twitter LinkedIn Google + Email

Tags

casa eficienta energetic casa pasiva casa spranceana case pasive intretinerea unei case pasive montajul tamplariei tâmplărie

Articole care îți

dau idei (și chei)

DESCOPERĂ SUTE DE ARTICOLE

Ghid util despre instalații sanitare

Instalațiile sanitare sunt esențiale pentru confortul și buna funcționare a lucrurilor din casa ta.... read more

Ce să facem ca să ne fie cald iarna în casă

Iarna este esențial să ne fie suficient de cald în casă pentru a ne... read more

Sunt rozătoarele o problemă în casele pe structură din lemn?

Ai impresia că șoarecii și veverițele te vor invada dacă îți vei construi o... read more

Surse de energie regenerabilă pentru casa ta

Așa cum îi spune și numele, energia regenerabilă este cea care se regenerează de... read more

Spune-mi cât de poluat e aerul din casa ta ca să-ți spun cât de bine trăiești

Știai că aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat... read more

Sisteme eficiente de încălzire și răcire pentru clădirile performante energetic – sau tot ce trebuie să știi despre pompele de căldură

Investești la început cu cap și culegi roadele mai târziu: acesta ar trebui să... read more

Eficiența energetică: ce este și de ce ar trebui să-ți pese

Dacă tot te muți în casă nouă, de ce să nu fie eficientă energetic?... read more

Despre lemn: structură și compoziție

O casă din lemn are o magie aparte. Te face să te simți confortabil... read more

wood_beige
wood_green

Inspirație pentru casa ta!

Sfaturi practice de la speciliști

Noi modele de case

Intră în comunitatea Dimmer

Primește-ne în inbox-ul tău și vei fi mereu informat, și mai ales, inspirat!

Str. Moldovei, Nr. 110, Comănești, Bacău
+40 751 040 471
 [email protected]

©Toate drepturile rezervate Dimmer 2022

Termeni și condiții

Informații privind prelucrarea datelor

Politica de cookie-uri