Dimmer
  • pentru tine
  • pentru companii
  • roRomână
    • enEnglish
    • esEspañol
    • itItaliano
    • frFrançais
    • deDeutsch
  • House Planner – Agenda casei mele
  • Casa ta
    • Casa ta pe structura din lemn: ce optiuni ai?
    • Modele de case standard
      • Toate modelele
      • Casa Anima
      • Casa Novus
      • Casa Solis
      • Casa Lumiere
    • Casa ta personalizată
    • Case eficiente energetic
  • De ce să ne alegi?
    • De ce Dimmer?
    • Filosofia noastră
    • Pașii spre casa ta
    • Garantia Dimmer
    • De ce să alegi o casă pe structură de lemn?
    • Pactul nostru cu natura
  • Servicii
  • Portofoliu de case
  • Resurse
    • Blog
    • Intrebari frecvente
    • Glosar de termeni
  • Contact
  • Testimoniale
Home » Blog » Casele A-Frame: cât de avantajoase sunt aceste construcții?

Categorii

Casele A-Frame: cât de avantajoase sunt aceste construcții?

admin2023-07-12T10:57:16+00:00

O casă A-Frame reprezintă o opțiune bună atunci când îți dorești un timp relativ rapid de construcție sau o locuință cu un design minimalist și totodată de mare impact.

Dacă îți plac drumețiile sau adori să te relaxezi în natură, poate că ți-au atras atenția unele case de vacanță cu o formă triunghiulară și cu acoperișul unit cu pereții. Acestea se numesc case A-Frame (sau case în formă de A) și au devenit din ce în ce mai populare în arhitectura contemporană, în special în zonele montane, în apropierea lacurilor, pe litoral sau în locurile înconjurate de multă verdeață.

Dar ce avantaje și dezavantaje au? În acest articol vom încerca să-ți oferim câteva explicații și să-ți răspundem la curiozități, iar la final să-ți dăm un exemplu relevant.

Ce sunt casele A-Frame?

Casele A-Frame au acoperișul și pereții uniți într-un unghi de aproximativ 60 de grade. Numele lor vine de la forma structurii portante a acoperișului, care este alcătuită din două grinzi principale ce se întâlnesc în vârf și formează un cadru în forma literei A. Această structură simplă permite o construcție destul de rapidă, folosind materiale ușoare și rezistente, de regulă lemnul.

Se pare că aceste case au apărut pentru prima dată în Europa, în secolul al XVI-lea, ca locuințe temporare pentru muncitorii din construcții. Ulterior, au fost folosite pe post de refugii pentru pescari, vânători sau schiori, datorită adaptabilității lor la condițiile climatice dificile.

În secolul al XX-lea, ele au crescut în popularitate, fiind promovate ca soluții moderne și eficiente pentru locuințele de vacanță și turistice, astfel că au ajuns și în alte regiuni ale lumii, cum ar fi America de Nord, Asia sau Africa.

Casele A-Frame au un proces de construcție relativ simplu și rapid. Asta pentru că se folosesc cadre din lemn sau metal care se fixează între ele pentru a forma structura triunghiulară. Apoi, se adaugă panouri din lemn, metal, sticlă ori alte materiale pentru a acoperi pereții și acoperișul.

În cea mai simplă variantă a lor, au un etaj de tip mansardă sau un pod care se accesează printr-o scară interioară sau exterioară, iar parterul este de tip open-space, fără pereți verticali. De asemenea, mai pot exista unele anexe laterale sau frontale pentru a extinde spațiul util.

Case A-Frame: Aspecte de care trebuie să ții cont

Dincolo de aspectul estetic original, care atrage atenția și creează o atmosferă cozy, forma triunghiulară a caselor A-Frame are și un rol practic. Asta pentru că asigură o rezistență mare la intemperii, cum ar fi ploi și zăpezi abundente, care se drenează rapid și nu au cum să devină o încărcătură suplimentară pe acoperiș, oferind totodată și stabilitate întregii structuri, inclusiv la cutremure. Ba mai mult, un astfel de acoperiș este simplu de construit și de obicei nu are nevoie de suport ori întărituri suplimentare.

Însă o astfel de configurație vine și cu câteva provocări, care trebuie abordată cu creativitate și așteptări corect setate. Designul minimalist, mobila adaptată și nevoia de spații de depozitare se potrivesc cel mai bine cu acest stil de construcție. Mai ales la mansardă, unde forma specifică a acoperișului „mănâncă” destul de mult din spațiul util, iar înclinarea pereților îi face dificil de mobilat și decorat.

În același timp, parterul oferă de regulă spații largi și înalte, de multe ori fiind de tip open-space și fără pereți verticali, ceea ce contribuie la estetică și la senzația de libertate. Totodată, permite aerului să circule mai bine, prevenind astfel apariția mucegaiului. O casă A-Frame oferă posibilități de izolare foarte bună și de aceea poate fi plasată atât în zone reci de munte, cât și pe litoral. Însă dacă izolarea nu este realizată corespunzător, atunci ar putea duce la pierderi de căldură iarna și încălzire vara – la fel ca în cazul acoperișului.

Așadar, într-o astfel de locuință trebuie luat în calcul faptul că spațiul interior este mai redus și neuniform distribuit comparativ cu alte stiluri de construcție, fapt ce limitează posibilitatea de amenajare și poate diminua confortul. Optimizarea vine însă din creativitate: de exemplu, poți scoate afară scara de acces la etaj sau, dacă aceasta rămâne la interior, îi poți adăuga niște dulăpioare. De asemenea, pentru o și mai mare eficientizare, mobila poate fi făcută la comandă.

Cum versanții acoperișului acoperă două dintre laturile unei astfel de case triunghiulare, celelalte două sunt formate din pereți exteriori, în formă de triunghi. Pentru a avea parte de mai multă lumină naturală și a-i conferi un aspect modern, mărind totodată impactul vizual, aceștia sunt, cel mai adesea, realizați din lemn, având uși și ferestre mari, sau sunt realizați complet din sticlă. Suprafețele vitrate mari îți aduc o priveliște spectaculoasă în cazul în care casa se află în mijlocul naturii. Dar dacă ai vecini pe-aproape sau te afli într-o zonă intens circulată, atunci vei avea parte de provocări când vine vorba de intimitate.

O casă A-Frame poate fi eficientă energetic în primul rând datorită formei care reduce suprafața expusă la vânt și soare. Apoi, suprafețele vitrate mari și micile ferestre din mansardă te pot ajuta să profiți de lumina solară. Iar dacă folosești cu precădere elemente naturale (precum lemnul), materiale izolante performante și tehnologii pentru încălzire, răcire și ventilare moderne și eco-friendly, atunci vei putea ajunge chiar la standardul de casă pasivă, care îți va aduce economii importante la facturi.

În cazul în care vrei o variantă simplă de casă A-Frame, design simplu și puține complicații când vine vorba de procesul de construcție, atunci ai putea să iei în considerare chiar s-o construiești în regie proprie. Iar dacă optezi pentru construcția unei case la cheie, noi îți venim în ajutor cu House Planner, un organizator eficient și plin de informații utile care te va ajuta să ajungi rapid și eficient de la idee la cheie.

Având în vedere toate particularitățile sale, o astfel de locuință este potrivită pentru o familie mică, care preferă designul minimalist și își dorește să locuiască în mijlocul naturii. Cele mai populare construcții de tip A-Frame sunt cabanele turistice și casele de vacanță deoarece în aceste scopuri îi sunt puse în valoare cel mai bine atuurile.

Dacă tu și familia ta v-ați îndrăgostit iremediabil de acest stil de construcție și vreți să aveți parte și de un confort sporit, atunci pregătește-te să scoți mai mulți bani din buzunar. Asta pentru că design-ul clasic al unei case triunghiulare nu bifează chiar toate necesitățile unei familii moderne, cu preocupări diverse. Prin urmare, este nevoie de câteva adaosuri la acest stil minimalist, precum și de un teren generos. A, și să nu uităm: o casă A-Frame necesită mai mult lemn ca material de construcție decât o casă Timber Frame pe altă configurație! Acestea sunt doar câteva dintre elementele care pot duce la creșterea considerabilă a prețului unei case A-Frame.

Descoperă Casa Novus – Inovatoare, cu un design unic și prietenoasă cu mediul

Parte din gama noastră premium, Casa Novus este o locuință modernă și surprinzătoare în A-Frame, asemănătoare chalet-urilor montane, pe care o poți folosi ca reședință permanentă în fiecare zi a anului.

De asemenea, este o locuință bine optimizată energetic. În construcția sa, folosim materiale performante, iar confortul este superior. Așadar, oferă toate avantajele unei locuințe de lux, de la construcție și până la finisaje și amenajare interioară.

Cu o arhitectură modernă, Casa Novus e o „piesă de colecție” în portofoliul Dimmer. Cu un concept surprinzător, care permite numeroase moduri de amenajare, este provocarea pe care o îmbrățișăm de fiecare dată cu aceeași ambiție și dăruire.

Atenția sporită la detalii, finisajele de calitate superioară și felul în care a fost proiectată astfel încât să ofere o punte directă cu natura din jur sunt doar câteva dintre elementele care fac din această casă o locuință cu adevărat unică.

Noi, la Dimmer, de peste 30 de ani construim case pe structură din lemn de tip timber frame, cu diverse configurații, și ținem cont de toate nevoile tale, pentru ca tu să ai parte de locuința mult visată. Dacă vrei să afli mai multe, nu ezita să ne contactezi.

Share this post

Facebook Twitter LinkedIn Google + Email

Articole care îți

dau idei (și chei)

DESCOPERĂ SUTE DE ARTICOLE

Construirea unei case de lemn: Costuri si timp de executie

Dacă visezi să ai o casă de lemn, probabil te întrebi cât te va... read more

Ce avantaje prezintă o casă pe structură de lemn?

Motivul pentru care casele din lemn nu-și pierd frumusețea și atractivitatea chiar și în... read more

Casă eficientă energetic: Cum se construiește o locuință cu un consum redus de energie

Afla mai multe informatii despre casele eficiente energetic. Economiseste energie si protejeaza mediul cu... read more

Casele ecologice: Tot ce trebuie să știi despre construcțiile prietenoase cu mediul

Descopera avantajele si dezavantajele caselor A-Frame, informatii despre costuri, eficienta energetica si sfaturi pentru... read more

Casele A-Frame: cât de avantajoase sunt aceste construcții?

Descopera avantajele si dezavantajele caselor A-Frame, informatii despre costuri, eficienta energetica si sfaturi pentru... read more

Timber frame sau CLT? Care sunt diferențele și cum alegem sistemul constructiv?

Când vine vorba de construcția unei locuințe, alegerea tehnologiei potrivite este esențială. Două opțiuni... read more

CLT: Ce este și când se utilizează tehnologia de construcție din lemn în strat încrucișat

Sursa imagine: https://www.strongtie.co.uk/en-UK/solutions/cross-laminated-timber Tehnologia CLT (cross-laminated timber sau lemn lamelat încrucișat) a fost dezvoltată în... read more

Dimmer House Planner: Agenda Casei Tale, de la Idee la Cheie

În zilele noastre, planificarea evenimentelor importante, precum nunțile, a devenit o practică obișnuită. Dar... read more

wood_beige
wood_green

Inspirație pentru casa ta!

Sfaturi practice de la specialiști

Noi modele de case

Intră în comunitatea Dimmer

Primește-ne în inbox-ul tău și vei fi mereu informat, și mai ales, inspirat!

Str. Moldovei, Nr. 110, Comănești, Bacău
+40 751 040 471
 [email protected]

©Toate drepturile rezervate Dimmer 2022

Terms and Conditions
Privacy Policy
Cookie Policy