sfaturi de decorat casa

E BINE SĂ ȘTII #12

#12

Când cauți modele de tapet, poți începe chiar de la construcție în sine. Indiferent dacă vrei să respecţi stilul clădirii și al tipologiei arhitecturale sau dacă ai curaj și vrei să ieși din tipare, este bine să știi care au fost modelele și formele relevante la momentul construirii casei, pentru a lua decizii bine argumentate.
Fiecare stil arhitectural are propriile simboluri, care se regăsesc în tapetul clasic, dar și în cel modern, în care au fost reinterpretate, deci ai de unde alege.

E bine să știi #11

#11

(1903-1999) Arhitect și designer francez scria acum o jumătate de secol: ,,Spațiul de depozitare este cel mai important element în mobilarea casei. Dacă NU este suficient, NU rămâne destul spațiu în care să trăiești.

Te-ai chinuit să construiești o casă mare?
Să angajezi un designer profesionist?
Să cumperi mobilier scump?
Nu te lăsa prins în capcana factorilor externi.

Nu e suficient să construiești. E important să locuieși mai bine.

E bine să știi #10

#10

Casa folosește energia solară pentru a se încălzi dacă este poziționată cu ferestrele mari spre SUD.

Soarele este principala noastră sursă de căldură, de aceea vrem să captăm cât mai mult din ea pentru a ne încălzi casa.
Zona de nord a casei este permanent umbrită. De aceea este indicat să minimizăm numărul și dimensiunea ferestrelor pe fațada nordică și să dispunem cele mai mari ferestre la SUD.

E bine să știi #9

#9

Știai că în întreaga lume, consumul de energie primară pe cap de locuitor prezintă o distribuție foarte neuniformă?!

Uniunea Europeană are un consum mult peste media globală cu peste 5500 Watt. Când ne uităm la țări industriale în curs de dezvoltare cum ar fi China, care are o populație foarte mare și o creștere rapidă a necesarului de energie primară pe cap de locuitor, devine clar faptul că țările dezvoltate vor trebui să își reducă drastic cererea de energie primară în favoarea distribuției mai corecte a resurselor.

Acesta este un alt avantaj al casele eficiente energetic, construite corect. Nu te ajută doar pe tine, ci sprijină întreaga comunitate și mediul înconjurător.

E bine să știi #8

#8

Care-i treaba cu punțile termice?!

Anveloparea clădirii constă nu numai într-o construcție „neîntreruptă” a elementelor precum pereți, acoperiș și tavan, dar include și margini, colțuri, conexiuni și penetrări.
Energia poate trece la aceste elemente din clădire mult mai ușor decât prin restul anvelopei, fenomen cunoscut sub numele de punte termică.

Prevenirea punților termice este una dintre cele mai eficiente măsuri de economisire a energiei existente și respectarea unor reguli simple vă poate ajuta să reduceți astfel de pierderi.

De exemplu, un balcon format prin simpla extindere plafonului duce inevitabil la pierderi de căldură suplimentare, deoarece acesta pătrunde prin stratul de izolație. În astfel de cazuri, utilizarea unui element de rupere termică trebuie planificată pentru a minimiza acest efect. O soluție posibilă ar fi de exemplu fixarea unui balcon independent de fațadă.
#mydimmerhome #goodtoknow #passivehouses#eficientaenergetica

E bine să știi #7

#7

Depoziteaza și păstrează întotdeauna lucrurile în apropierea locului în care le folosești. 🤔

Împarte toate aceste lucruri pe categorii și funcții, astfel încât să fie simplu și logic unde trebuie să găsești fiecare obiect.
Relația dintre obiectele depozitate și locul unde le folosim e asemenea cultivării morcovilor – fiecare morcov are propria sa gaură în pâmânt.
Să ținem lucrurile aproape de locul unde le folosim este modul cel mai bun de a ne asigura că le punem la locul lor. În acest fel ne depășim lenea naturală când vine vorba de ordine și curâțenie.😁

#livebetter #dimmercommunity#mydimmerhome

E bine să știi #6

#6 – Alegerea culorilor ajunge să devine o provocare pentru oricine își construiește casa. Împărtășim un mic sfat pentru a vă ușura munca. 

Un model de gândire bazat pe principiul proporțiilor sectiunilor de aur este formula 60/30/10+S.

Acesta poate fi aplicat și în distribuția culorilor, divizând schema cromatică după cum urmează:
– 60% din cameră ar trebui să aibă 1 sau 2 culori principale.
– 30% din cameră ar trebui acoperită de culori de accent noi și echilibrate (fără contrast).
– 10% din cameră ar trebui ,,condimentată” cu 1 sau 2 culori contrastante.
– +S se referă la un mic detaliu negru, necesar pentru a evidenția culorile alese-cireașa de pe tort. Negrul de exemplu ajută la scoaterea în relief a culorilor alese.

Suntem curioși, voi cum ați folosi acest principiu în decorarea casei? Și care sunt culorile la care ați apela?
Promovăm mai departe cele mai creative răspunsuri, ca sursă de inspirație în comunitate!

E bine să știi #5

#5

Confortul termic este esenţial pentru a ne simţi confortabil. Concentrare, dexteritate manuală și apariţia accidentelor toate
sunt influenţate de temperaturi excesiv de ridicate sau scăzute. Temperatura operaţională și umiditatea relativă într-un spaţiu determină condiţii de confort global, influenţate de modul în care suntem îmbrăcaţi sau tipul activităţii pe care o
depunem.
Corpurile noastre sunt, de asemenea, sensibile la mici variaţii ale factorilor precum viteza aerului și gradientul de
temperatură. Impactul acestor elemente trebuie să fie minimizat – astfel încât să ne putem bucura pe deplin de spaţiu și să funcţionăm confortabil.
Confortul termic este determinat de:
• temperatura aerului;
• temperatura suprafeţei;
• umiditate;
• lipsa curenţilor de aer rece în interiorul spaţiului;

În cazul caselor cu un grad ridicat de eficiență energetică:
• temperatura ideală este păstrată pe tot parcursul anului
folosind foarte puţină energie;
• aveţi pereţi plăcuţi la atingere indiferent de vremea de afară;
• nu există curenţii de aer rece, nici măcar pe podea;

E bine să știi #4

#4

O informație foarte bună cu care să începem anul. Oficial, standardul NZEB este obligatoriu pentru toate clădirile nou construite a căror autorizație de construire a fost emisă după 31 decembrie 2020.

Ce înseamnă asta?!
Clădire cu consum de Energie aproape Zero (nZEB: nearly Zero-Energy Building) este o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată. Necesarul de aproape zero sau foarte redus de energie trebuie acoperit într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv din instalaţii de producere a energiei regenerabile la faţa locului sau în apropiere.

Lăsăm mai jos câteva link-uri utile privind acest subiect:
Standardele și directivele UE privind construcția caselor eficiente energetic, aici – http://tiny.cc/directivenZeb
Planul României de creștere a numărului de cladiri cu un consum de energie aproape egal cu 0 (Iulie, 2014) aici – https://www.mlpda.ro/…/metodologie_calcul_performanta…
Subiectul explicat pe înțelesul tuturor de Soflete.ro, aici – http://tiny.cc/despreconstuctiilenzeb

Suntem curioși de părerea voastră privind aceste informații și reglementări.

E bine să știi #3

#3

Înghesuaială și dezordine? Ordine și curățenie?

Depinde de cantitatea de informație care-ți cade sub ochi.
Pe măsură ce crește volumul de informație, apare ,,dezordinea”. Pe măsură ce scade cantitatea de informație, se face ,,curat”.

Redu din volumul de informației vizuale. Dacă sunt mai puține informații care-ți cad sub ochi, atunci cel mai probabil creierul tău va percepe mediul ca nefiind înghesuit. Putem bloca și diminua cu ușurință astfel de informații prin adăugarea de uși la dulapuri sau așezarea lucrurilor în cutii – îndepărtând la propriu distragerea din calea vederii.