Case Pasive

Iubim lemnul și planeta care îl creează. Pentru noi, casele pasive sunt un vis frumos, devenit realitate.

Clădiri pasive vs. clădiri zero-energy

Casa pasivă – așa cum o definește Passivhaus Institut – este o casă extrem de eficientă energetic însă se diferențiază de clădirile zero-energy prin faptul că necesită totuși un aport de energie pentru menținerea confortului interior, chiar dacă acesta este foarte mic. Termenul de „pasivă” este aplicabil atât locuințelor individuale, cât și celor colective sau clădirilor industriale sau comerciale. În construcția unei clădiri pasive, fiecare element are un rol în eficientizarea consumului de energie și în minimizarea pierderilor de aer sau energie.

Casa pasivă din lemn - o garanție a confortului

De ce o structură de lemn are un avantaj în construcția unei clădiri pasive? Lemnul combină abilitatea de a absorbi căldura și de a o reține cu un număr de proprietăți extrem de importante, cum ar fi rezistența la apă, integritatea structurală și calitatea finisajului.

Plecând de la o bună cunoaștere a terenului pe care urmează să se construiască, performanța energetică a noii clădiri se datorează în egală măsură orientării, folosirii judicioase a resurselor în timpul construcției, plasarea corespunzătoare a maselor termice, dispunerea camerelor, ușilor, ferestrelor, alegerea metodelor de umbrire, etc.

Standardul de casă pasivă prevede cel puțin următoarele performanțe:

Maxim 10 W/m² necesar caloric constant;

Maxim 42 kWh/m² necesar anual total de energie.

Maxim 15 kWh/m² necesar anual pentru încălzirea spațiului;

În lipsa respectării parametrilor de mai sus, o clădire nu mai este considerată pasivă.

Dimmer - echipă complet certificată de Passivhaus Institut, de la proiectare la montaj

Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor, prevede creșterea eficienței clădirilor noi și stabilește ca toate clădirile noi să fie performante energetic („nearly zero-energy”) până la sfârșitului anului 2020, iar cele publice până la sfârșitul anului 2018.

Conform iPHA (Asociația Internațională a Caselor Pasive), doar aproximativ 60.000 de case de pe glob sunt construite conform acestor standarde, deși un număr considerabil mai mic este certificat în acest demers. Atât proiectanții cât și echipa de montare din cadrul Dimmer sunt certificați de către PHI (Institutul de Case Pasive), pentru cunoștințele în proiectarea clădirilor cu respectarea standardului de casă pasivă. Una din cele mai recente case pasive la construcția căreia echipa Dimmer a participat este #casabuhnici.