De ce să alegi lemnul?

Opțiuni sigure și sănătoase, bune și pentru tine și pentru mediu.

O opțiune mai sănătoasă decât betonul

Știm cu toții că a trăi într-un mediu cât mai apropiat de natură îmbunătățește aspecte esențiale cu privire la sănătatea fizică și psihică – exemplele cele mai vizibile sunt întâlnite în stabilizarea tensiunii și reducerea nivelului de stres. Aceștia asociază aceleași beneficii chiar și celor ce dețin obiecte decorative din lemn prin prisma materialului ce provine direct din natură. Beneficiile pentru cei ce aleg o casă în totalitate din lemn (un material biologic – provine din natură și ecologic – nu dăunează naturii), crește exponențial. Potrivit unui studiu recent, s-a demonstrat că lemnul are un impact semnificativ asupra următoarelor aspecte legate de bunăstare:

Niveluri scăzute de stres

Capacitatea de concentrare și atenție crescută la detalii

Sporirea creativității

Senzații scăzute de durere

Datorită acestor beneficii, s-au constatat investiții din ce în ce mai semnificative în folosirea lemnului ca material de construcție pentru școli, birouri și spitale.

Rezistență. Ușurință în montaj. Eficiență energetică.

Dacă ai în plan construcția unei locuințe sau a unei clădiri cu altă funcție, însă una spațioasă, în următoarele rânduri vei găsi argumente care te vor convinge să dai o șansă lemnului.

Clădirile spațioase și în special cele înalteîn general proiectele de case moderne – vin cu un set de provocări speciale, de la o arhitectură ce necesită proiectare minuțioasă pentru a oferi rezistență structurală până la atenție sporită pentru detalii în ce privește lumina naturală sau consumul de energie. Din fericire ți în locul potrivit, deoarece lemnul este, poate, cel mai eficient material pentru o soluție facilă a problemelor de mai sus. De ce? Îți prezentăm doar o parte din avantaje:

Lego pentru oameni mari

În primul rând, a pune cap la cap o clădire din lemn e practic un joc de lego pentru adulți. Montarea durează doar câteva săptămâni. Spre exemplu, în cazul construcțiilor timberframe, pereții și planșeul casei ajung în șantier gata executate.

Rezistent și elastic

În al doilea rând, densitatea lemnului raportată la abilitatea sa de a rezista daunelor permanente sub presiune este comparabilă cu a oțelului, însă greutatea sa este mult mai mică. Ce ar trebui însemne asta pentru ține? Fundației îi va fi mult mai ușor mențină structura intactă în caz de cutremur sau vânturi puternice deoarece materialele pe care le susține sunt mai ușoare și în același timp flexibile.

Eficiență energetică

În al treilea rând, raportul dintre volumul oferit de clădire și suprafața pe care o ocupă este extrem de avantajos în cazul clădirilor de lemn. De ce ți-ar păsa? Acesta este un factor esențial în eficiența energetică a unei clădiri.

Un material care nu rănește mediul înconjurător

Deși poate părea greu de crezut, o casă de lemn are o amprentă asupra mediului mult mai mică decât decât materialele alternative de construcție. Diferențele sunt ușor de observat în ceea ce privește emisiile de carbon, efectele asupra calității apei și întregul impact asupra mediului, dacă măsurăm toate acestea măsurate pe întregul ciclu de viață al materialului.

Unul dintre studiile recente din domeniu arată că emisiile pe întreaga durată de viață ale unei case de lemn sunt cu 31% mai mici decât cele ale unei case de beton și cu 26% mai mici decât ale unei case de oțel – chiar înainte de a măsura carbonul existent în lemn (ce ar fi fost eliberat în mediu odată cu sfârșitul ciclului de viață al lemnului în natură). Un alt studiu măsoară energia necesară construirii unor case de lemn la 80 de megajuli pe grinda de lemn, unde o grindă de oțel necesită 516 megajuli, iar una de beton, 290 de megajuli. Trebuie menționat aici și că emisiile de carbon sunt 4 kg pentru lemn, 40 de kg pentru oțel și 27 de kilograme pentru beton.